Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 4 listopada 2025 18:23
Reklama
Reklama
Reklama

Nasz chleb powszedni ma coraz gorszy smak. Sprawdź dlaczego

W efekcie niektóre gatunki lepiej omijać z daleka. Dlaczego tak się dzieje? Bo odchodzimy od tradycyjnego zakwasu na rzecz dodatków chemicznych.
Nasz chleb powszedni ma coraz gorszy smak. Sprawdź dlaczego

Autor: Canva

Dr Bartek Kulczyński, cytowany przez Medonet dietetyk, podkreśla, że dzisiejszy chleb różni się od tego, który pamiętamy z dzieciństwa. I wskazuje powód.

Długi proces fermentacji wzbogacał smak pieczywa

Chleb wypiekany dawniej charakteryzował się głębokim smakiem i zwartą strukturą. Był przygotowywany na bazie naturalnego zakwasu, który dojrzewał przez kilkanaście godzin, a nawet dni.

Tak długi proces fermentacji – tłumaczy dr Kulczyński – nie tylko wzbogacał smak, ale także rozkładał substancje antyodżywcze, takie jak fityniany, zwiększając przyswajalność minerałów. 

Dzisiejsze pieczywo produkowane jest znacznie szybciej, co niestety odbija się na jego jakości.

Tempo odbija się na jego jakości chleba

Dziś chleb powstaje w ciągu kilku godzin, a proces fermentacji jest skrócony do jednego lub dwóch etapów. W efekcie pieczywo traci na aromacie, szybciej się psuje i może być trudniejsze do strawienia. Co więcej, w miejsce naturalnych składników stosuje się polepszacze i  konserwanty.  

– Dzięki sztucznym dodatkom chleb powstaje szybciej, ale kosztem smaku i wartości odżywczych – podkreśla cytowany przez Medonet ekspert.

Jeśli nie musimy, nie kupujmy takiego chleba

Dr Kulczyński odradza spożywanie popularnego chleba bezglutenowego. Produkty te często bazują na skrobi, która nie dostarcza wartości odżywczych. Dodatkowo zawierają substancje zagęszczające, takie jak karboksymetyloceluloza, oraz konserwanty, np. propionian wapnia, które pozwalają na długie przechowywanie. 

– Taki chleb może zachować świeżość przez kilka miesięcy, co jest nieosiągalne dla tradycyjnego pieczywa – zauważa dietetyk. 

Dlatego osoby bez wskazań medycznych do diety bezglutenowej powinny wybierać inne rodzaje pieczywa. 

Najlepsze chleby wypieka się z mąk pełnoziarnistych

W przypadku konieczności unikania glutenu zaleca się produkty wzbogacone o wartościowe dodatki, takie jak nasiona czy pestki, lub samodzielne wypiekanie chleba z mąk pełnoziarnistych, np. z gryki czy komosy ryżowej.

Na liście pieczywa o niskiej wartości odżywczej znajduje się także jasny chleb pszenny. W porównaniu do pieczywa z pełnoziarnistej mąki, jest on ubogi w błonnik, witaminy i minerały. Oczyszczona mąka, z której powstaje, pozbawiona jest otrąb i zarodków, co prowadzi do utraty cennych składników, takich jak magnez, żelazo czy witaminy z grupy B.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ok 04.11.2025 13:59
OK

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama