Kryteria dotyczące żywienia pacjentów znalazły się w projekcie rozporządzenia, który Ministerstwo Zdrowia skierowało do konsultacji. Przepisy mają wejść w życie w październiku tego roku.
Dobrze odżywiony pacjent to same korzyści
Cel tych działań jasno został wyłożony we wstępie do przepisów. Sformułowało go Ministerstwo Zdrowia.
„Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia.
Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia” – czytamy w cytowanym przez Rynek Zdrowia dokumencie.
Szpitalne posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie
„Dobry posiłek”. Tak nazywał się program, który pilotażowo rząd PIS wprowadził w szpitalach. Jego była poprawa jakości żywienia pacjentów. Cel został osiągnięty, bo posiłki się poprawiły. Do programu – przypomnijmy – przystąpiło prawie 600 szpitali.
Po wejściu nowych przepisów w życie „Dobry posiłek” prawdopodobnie zostanie zlikwidowany. Bo Ministerstwo Zdrowia chce podobny w założeniach program wprowadzić we wszystkich szpitalach. Mają w nich obowiązywać te same zasady.
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji opublikowano wymagania dotyczące szpitalnej diety. Będzie ona musiała być dostosowana do potrzeb pacjenta – w zależności od schorzenia.
„Każdego dnia należy podawać co najmniej 1 porcję z grupy mięso lub jaja, lub nasiona roślin strączkowych lub przetwory nasion roślin strączkowych, inne roślinne zamienniki białka zwierzęcego” – czytamy w zaleceniach.
Szpitalne posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie – w zależności od tego, co zalecą lekarz lub dietetyk. W każdym posiłku należy uwzględnić wodę lub napój. Jeśli chodzi o kompot zawartość cukrów nie może być większa niż 5 g cukrów w 250 ml.
Pozostałe napoje (np. kawa, herbata) powinny być podawane bez cukru. Ten może być dostępny dla pacjentów na korytarzu lub w kuchence oddziałowej.
Tego nie powinno być w szpitalnych posiłkach
Do każdego posiłku przepisy zalecają warzywa lub owoce z przewagą warzyw. Część podawanych warzyw i owoców powinna być surowa.
Do potraw dla pacjentów nie należy:
- dodawać zasmażek,
- kostek rosołowych i esencji bulionowych,
- gotowych baz do zup i sosów,
- gotowych sosów sałatkowych i dressingów,
- przypraw wzmacniających smak w postaci płynnej i stałej.
Napisz komentarz
Komentarze