Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 27 czerwca 2025 19:25
Reklama
Reklama
Reklama

Co pacjent powinien jeść w szpitalu? Zasmażka i kostki bulionowe odpadają

Przepis na dobry posiłek w szpitalu – tak najkrócej można określić przepisy dotyczące tego tematu. Bo od tego zależy zdrowie pacjenta.
Co pacjent powinien jeść w szpitalu? Zasmażka i kostki bulionowe odpadają

Autor: Canva

Kryteria dotyczące żywienia pacjentów znalazły się w projekcie rozporządzenia, który Ministerstwo Zdrowia skierowało do konsultacji. Przepisy mają wejść w życie w październiku tego roku.

Dobrze odżywiony pacjent to same korzyści

Cel tych działań jasno został wyłożony we wstępie do przepisów. Sformułowało go Ministerstwo Zdrowia.

Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia. 

Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia” – czytamy w cytowanym przez Rynek Zdrowia dokumencie

Szpitalne posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie

„Dobry posiłek”. Tak nazywał się program, który pilotażowo rząd PIS wprowadził w szpitalach. Jego była poprawa jakości żywienia pacjentów. Cel został osiągnięty, bo posiłki się poprawiły. Do programu – przypomnijmy  – przystąpiło prawie 600 szpitali.

Po wejściu nowych przepisów w życie „Dobry posiłek” prawdopodobnie zostanie zlikwidowany. Bo Ministerstwo Zdrowia chce podobny w założeniach program wprowadzić we wszystkich szpitalach. Mają w nich obowiązywać te same zasady.

Na stronach Rządowego Centrum Legislacji opublikowano wymagania dotyczące szpitalnej diety. Będzie ona musiała być dostosowana do potrzeb pacjenta – w zależności od schorzenia.

„Każdego dnia należy podawać co najmniej 1 porcję z grupy mięso lub jaja, lub nasiona roślin strączkowych lub przetwory nasion roślin strączkowych, inne roślinne zamienniki białka zwierzęcego”  – czytamy w zaleceniach. 

Szpitalne posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie – w zależności od tego, co zalecą lekarz lub dietetyk. W każdym posiłku należy uwzględnić wodę lub napój. Jeśli chodzi o kompot zawartość cukrów nie może być większa niż 5 g cukrów w 250 ml. 

Pozostałe napoje (np. kawa, herbata) powinny być podawane bez cukru. Ten może być dostępny dla pacjentów na korytarzu lub w kuchence oddziałowej.

Tego nie powinno być w szpitalnych posiłkach

Do każdego posiłku przepisy zalecają warzywa lub owoce z przewagą warzyw. Część podawanych warzyw i owoców powinna być surowa.

Do potraw dla pacjentów nie należy:

  • dodawać zasmażek,
  • kostek rosołowych i esencji bulionowych,
  • gotowych baz do zup i sosów,
  • gotowych sosów sałatkowych i dressingów,
  • przypraw wzmacniających smak w postaci płynnej i stałej.

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Marzena 27.06.2025 11:59
Kilka lat temu było fatalne, ale teraz się zmieniło.

Reklama
Reklama
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama