Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 grudnia 2025 10:22
Reklama
Reklama
Reklama

Chleba naszego powszedniego - ciąg dalszy. Tym razem ostrzegamy

Jakość pieczywa nie powala, a przynajmniej nie tego, które zbadała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na co zwrócić uwagę?
Chleba naszego powszedniego - ciąg dalszy. Tym razem ostrzegamy

Autor: iStock

Nie wszystko jest w porządku – wynika z kontroli pieczywa, która przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ale naprawdę źle jest z bułką tartą.

Pieczywo pod lupą

Kontrolerzy wzięli pod lupę 137 sklepów w całym kraju. Sprawdzili znakowanie pieczywa i pieczywa półcukierniczego, ciast i wyrobów ciastkarskich oraz cukierków. Dodatkowo sprawdzono jakość handlową paczkowanej bułki tartej.

Co do pieczywa, to na 291 partii nieprawidłowości wykryto w 108. Stanowi to aż 37,1 proc. wszystkich skontrolowanych.

Ser seropodobny

„W 83 placówkach handlu detalicznego przeważono 166 partii pieczywa. Zaniżoną masę stwierdzono w 14 sklepach w 20 partiach (12 proc. kontrolowanych)” – podaje Inspekcja. I dodaje, że co do ciast na 77 partii błędy w znakowaniu wykryto w 28 (36,4 proc. całości).

Jakie wady zdarzały się najczęściej? 

Lista jest długa i wystarczy wyliczyć kilka, żeby zobaczyć, jak klienci są wprowadzani w błąd. Już choćby za sprawą samej nazwy pieczywa. Były takie, że kupujący nie miał pojęcia czy kupuje pieczywo pszenne czy żytnie. Rogalik maślany nie miał masła, a chleb pszenny graham nie miał mąki pszennej graham. Precel powinien według kontrolerów nazywać się „precel z serem seropodobnym”.

Jeżeli ktoś kupował np. chleb chłopski, to musiał pomyśleć, że ten chłop używa takich substancji jak E 330, E 270, E 300, E 472e. Klienci nie byli też informowani, że kupują pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego. Na etykietach alergeny nie były dostatecznie wyróżnione, a niekiedy w ogóle nie było wiadomo, kto jest producentem produktu.

Podobnie było z ciastami. Nie były podawane wszystkie składniki, a „cukier waniliowy” był mylony z „cukrem wanilinowym”. Producenci chwalą się także, że użyli śmietanki 30 proc., podczas gdy zastosowano „analog śmietany”.

Koszmar bułki tartej

Najwięcej zastrzeżeń jest chyba jednak do jakości bułki tartej. Jej kolor nie był jednolity i bywała słona.

„Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych 67 partii bułki tartej stwierdzono, że 31 z nich (46,3 proc. skontrolowanych) nie spełniało deklarowanych parametrów fizykochemicznych. Nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej lub zaniżonej zawartości cukrów, tłuszczu, soli lub zawyżonej zawartość białka w porównaniu do podanej na opakowaniu, obecności zanieczyszczeń organicznych, np. nasion maku, siemienia lnianego, nasion dyni, które nie były deklarowane w składzie, lub zanieczyszczeń nieorganicznych” – czytamy w informacji Inspekcji.

Często też to, co miało być bułką tartą, zawierało nasiona maku czy lnu, podczas gdy nazwa zwyczajowa bułka tarta to, zgodnie z normami, produkt otrzymany przez rozdrobnienie wysuszonego pieczywa pszennego bez dodatku nasion, nadzień i zdobień.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: TellTreść komentarza: Kolejny popis "bezpieczeństwa" na budowach w centrum. Dobrze, że straż pożarna ma blisko, ale to, co się dzieje na Wielkich Garbarach, to jakaś kpina z bezpieczeństwa publicznego. Tłumy ludzi na Jarmarku Bożonarodzeniowym kilka metrów dalej, a tu nad głowami kłęby dymu. Powinni wstrzymać te wszystkie remonty do czasu, aż ktoś rzetelnie sprawdzi, jak tam są składowane materiały i czy przestrzegane są przepisy przeciwpożaroweData dodania komentarza: 20.12.2025, 00:57Źródło komentarza: Czarna seria w centrum miasta: Kolejny pożar budynku w przebudowieAutor komentarza: seriaTreść komentarza: Najpierw płonęła komenda na Prostej w sierpniu, teraz znowu Stary Browar... Zaczynam się bać o nasze zabytki, bo ta 'czarna seria' wygląda na zbyt regularną, żeby była tylko kwestią przypadku czy niedbałości robotników. Mam nadzieję, że policja tym razem naprawdę sprawdzi wszystkie wątkiData dodania komentarza: 20.12.2025, 00:41Źródło komentarza: Czarna seria w centrum miasta: Kolejny pożar budynku w przebudowieAutor komentarza: hmm...Treść komentarza: Samo się nie podpaliło.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 23:35Źródło komentarza: Czarna seria w centrum miasta: Kolejny pożar budynku w przebudowieAutor komentarza: ochTreść komentarza: Niemożliwe!Data dodania komentarza: 19.12.2025, 23:04Źródło komentarza: Z kim zasiedlibyśmy do wigilijnego stołu?Autor komentarza: obieżyświatTreść komentarza: Racja, a ja nie z jednego pieca chleb jadłem.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 22:50Źródło komentarza: Chleb w sklepach nie jest najlepszy, Jaka przyczyna?Autor komentarza: TTreść komentarza: Zapiatać!Data dodania komentarza: 19.12.2025, 22:29Źródło komentarza: Młodzież bez dostępu do mediów społecznościowych
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama