Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 sierpnia 2025 02:30
Reklama
Reklama
Reklama

Wymarzona wigilia firmowa i jej niezbędne elementy

Współcześnie zarówno restauracje hotelowe, jak i te wolnostojące prześcigają się w organizacji specjalnego menu na firmowe wigilie. Dostępne są różne warianty, począwszy od typowo tradycyjnych po wzbogacone o elementy nowoczesnej kuchni. Interesująca jest tegoroczna propozycja toruńskiego hotelu Filmar. Hotel dysponuje kilkunastoma salami. Dzięki temu organizacja przyjęć firmowych nie jest żadnym problemem, nawet przy dużym obłożeniu.
  • 06.12.2024 14:36
  • Autor: Grupa tipmedia
Wymarzona wigilia firmowa i jej niezbędne elementy

Profesjonalne przygotowanie do wigilii filmowej

Zanim nadejdzie dzień świątecznego spotkania należy zadbać o jego najważniejsze elementy. Jednym z nich jest odpowiedni wybór miejsca. Sale hotelu Filmar cechują się eleganckim wystrojem. Ponadto, są przestronne oraz jasne. Dlatego też doskonale pasują do organizacji spotkań świątecznych. Niezależnie od liczby osób, każdą z sal można świątecznie udekorować i ustawić stoły tak, aby stworzyć wyjątkowy nastrój. Pracownicy hotelu zadbają o najmniejsze szczegóły takie jak dekoracje. Zapewnią również świąteczną oprawę muzyczną. 

Różnorodne kompozycje świątecznego menu

W tegorocznej ofercie hotelowych wigili firmowych hotelu Filmar zaplanowano uroczystości trwające do czterech godzin. Przygotowane menu jest dedykowane dla grupy co najmniej dziesięciu osób. Aczkolwiek dopuszczalne są spotkania w mniejszym gronie, przy zastrzeżeniu sobie możliwości nieznacznej modyfikacji menu lub sposobu jego podania. Dwa warianty cenowe związane są z ilością potraw możliwych do wyboru. Przykładowo w menu standardowym są dostępne dwa dania główne, pięć rodzajów zimnych przekąsek oraz dwa warianty sałatek. Menu rozszerzone wzbogacono o dodatkowe dwa dania główne, jedną sałatkę a także dwie zimne przekąski. Oczywiście uwzględniono również dania bezglutenowe.

Królowa wigilijnego menu - zupa

Organizując firmowe spotkanie świąteczne nie można zapomnieć o podstawowym jego elemencie jakim jest bez wątpienia zupa. W menu wigilijnym hotelu Filmar można wybierać między tradycyjną zupą grzybową oraz postnym barszczem czerwonym z kapuśniaczkiem a kremem grzybowym z płatkami migdałów. Wprowadzono również elementy kuchni regionalnej takie jak żurek kujawski z jajkiem i kiełbasą. Bogata oferta dopasowana jest do każdego gościa.

Danie główne jako popis kunsztu kulinarnego

Menu główne skomponowane jest z dwóch części. Obok postnych ryb takich jak karp, dorszcz, łosoś czy morszczuk, pojawiły się dania mięsne – polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym, zraziki, filet z kurczaka oraz kotlet Gordon bleu. Dla zwolenników tradycji najbardziej odpowiednie będzie popisowe danie szefa kuchni – wyśmienity dorsz pieczony z bakłażanem oraz morszczuk w sosie z suszonych owoców. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie orientalnych przypraw do karpia w sosie teriyaki oraz do łososia z warzywami po tajsku.

Na żadnym spotkaniu świątecznym nie może także zabraknąć wigilijnych pierogów. W restauracji hotelu Filmar są one wylepiane ręcznie. Obok tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, przygotowano wersje pierogów ze szpinakiem oraz z łososiem i kuskusem w sosie koperkowym.

Kolorowy zawrót głowy

Menu świąteczne wzbogacane jest, jak każde firmowe spotkanie, o zimne przekąski. W bogatym menu na szczególną uwagę zasługują te z rybami. Na przykład karp glazurowany, łosoś wędzony czy śledź po kaszubsku. Wśród lokalnych przysmaków warto wspomnieć o pasztecie toruńskim z nutą piernika. Zwolennicy nowoczesnej kuchni będą zachwyceni humusem z pietruszki oraz musem z wędzonego łososia na krakersie. Różnorodne wersje przekąsek zadowolą najbardziej wymagających gości. Zawsze jest także dostępna opcja dla wegetarian.

Słodkie zakończenie świątecznej kolacji

W końcu planując świąteczne spotkanie nie można także pominąć tradycyjnych słodkości oraz klasycznego kompotu z suszu. Są to podstawowe elementy każdej wigilii. Niezależnie czy mówimy o tej rodzinnej, czy też o nieco innej - firmowej. W hotelowej cukierni nie brakuje również innych dodatków. Oczywiście królują ciasta: sernik i makowiec. Można jednak pokusić się o wybór regionalnych smakołyków na bazie toruńskiego piernika. Dostępne są również standardowe napoje.

Świąteczne podsumowanie roku w niezapomnianej atmosferze

Nie ma znaczenia, w jakiej branży specjalizuje się firma, która decyduje się na organizację przedświątecznego spotkania. Każde z nich powinno być zorganizowane przede wszystkim profesjonalnie, z należytą starannością i dbałością o detale. Przytulne otoczenie hotelowej restauracji, przestronne sale, unikatowe dekoracje oraz wyśmienite menu będą nie tylko sprzyjać integracji pracowników, ale również stanowić inspirację do późniejszych spotkań w gronie rodzinnym. Smakowite potrawy przygotowywane przez profesjonalnych kucharzy można później zamówić w ramach cateringu świątecznego. Czas spędzony w świątecznej atmosferze, tak innej od tej w biurze, sprawi że relacje nabiorą głębszego wymiaru i łatwiej będzie podsumować wydarzenia mijającego roku. Pamiętajmy, żeby wrażenia kulinarne wzbogacić o autentyczne emocje, które nie przeminą wraz z końcem spotkania świątecznego.

Artykuł sponsorowany


Reklama
Reklama
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama