Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 31 października 2025 18:48
Reklama
Reklama
Reklama

Warzywa na grillu nie tylko jako dodatek do mięs

Gdy słońce zaczyna mocniej świecić, a dni stają się coraz dłuższe, sezon grillowy w Polsce nabiera pełnej mocy. A gdyby tak pogrillować warzywka?
  • Źródło: PAP MediaRoom
Warzywa na grillu nie tylko jako dodatek do mięs
Ślinka cieknie...

Źródło: PAP MediaRoom

Maj i czerwiec to idealny czas na wykorzystanie w pełni dostępnych wtedy polskich warzyw. Warto jednak pomyśleć o nich nie tylko jako o dodatku do mięs, ale również jako o głównych bohaterach kulinarnego show. Odkryj pięć pomysłów na pyszne dania z grilla, które pozwolą poczuć smak wiosny i lata w najlepszym wydaniu.

Dostępność polskich warzyw na grilla:

Maj: polskie papryki, cukinie i bakłażany są jeszcze niedostępne, ale dostępne są młoda kapusta, rzodkiewki, botwinka, wczesne pomidory, sałata, groszek cukrowy, pieczarki, kalarepa, szczypiorek, młode ziemniaki.

Czerwiec: sezon na polskie papryki, cukinie i bakłażany zaczyna się w drugiej połowie miesiąca. Do tego dochodzą młode marchewki, fasolka szparagowa i brokuły.

 

1. Grillowana papryka z fetą i oliwkami

Składniki:

• 3 czerwone polskie papryki

• 100 g sera feta

• 10 oliwek, przekrojonych na pół

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1 łyżeczka oregano

• Sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i skrop oliwą z oliwek.

2. Grilluj papryki przez około 10-15 minut, aż skórka się zrumieni i łatwo będzie ją zdjąć.

3. Po ostygnięciu usuń skórkę, ułóż papryki na talerzu, dodaj pokruszoną fetę i przekrojone oliwki.

4. Skrop oliwą z oliwek, posyp oregano, solą i pieprzem.

 

2. Grillowane pieczarki z czosnkiem i ziołami

Składniki:

• 500 g polskich pieczarek

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 2 ząbki czosnku, posiekane

• 1 łyżeczka świeżego tymianku

• 1 łyżeczka natki pietruszki

• Sól morska, pieprz

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyść i odetnij końcówki nóżek.

2. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, tymiankiem, pietruszką, solą i pieprzem.

3. Dodaj pieczarki i dokładnie obtocz je w marynacie.

4. Grilluj przez około 8-10 minut, obracając, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

 

3. Grillowane młode ziemniaki z ziołowym masłem

Składniki:

• 500 g młodych polskich ziemniaków

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• Sól, pieprz

• 50 g masła

• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

• 1 łyżka świeżego koperku

Przygotowanie:

1. Młode ziemniaki wyszoruj i przekrój na pół.

2. Wrzuć je na kilka minut do wrzącej, osolonej wody.

3. Odcedź, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

4. Grilluj przez około 15 minut, aż będą złociste.

5. W misce wymieszaj roztopione masło z pietruszką i koperkiem.

6. Skrop ziołowym masłem grillowane ziemniaki tuż przed podaniem.

 

4. Grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym

Składniki:

• 2 polskie cukinie, dostępne od końca czerwca

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• Sól morska, pieprz

• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

• Sok z 1/2 cytryny

• Świeże listki mięty

Przygotowanie:

1. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

3. Grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.

4. W misce wymieszaj jogurt, czosnek, sok z cytryny i świeże listki mięty.

5. Podawaj grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym.

 

5. Grillowane bakłażany z pastą tahini

Składniki:

• 1-2 polskie bakłażany, dostępne od końca czerwca

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 2 łyżki pasty tahini

• Sok z 1/2 cytryny

• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

• Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm.

2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

3. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

4. W misce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.

5. Podawaj grillowane bakłażany z pastą tahini.

 

Te i inne przepisy na wyjątkowe dania z polskich warzyw znajdziesz na www.mocpolskichwarzyw.pl.

Grillowanie w warzywnym stylu to doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas letnich spotkań. Polskie warzywa dostępne w maju i czerwcu dostarczają nie tylko świeżego smaku, ale i wartości odżywczych, które wzbogacą każdą potrawę. Zainspiruj się tymi przepisami i stwórz własne warzywne kompozycje, odkrywając smak grillowanych warzyw na nowo.

Moc Polskich Warzyw

Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

KONTAKT:

Maciej Ogonowski, Brandmates

e-mail: [email protected]

tel. +48 608 680 562

Źródło informacji: Brandmates


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Mylibór 09.05.2024 21:33
Kia sportage nie wiem czy to jest to bardzo delikatne

Gabryś 09.05.2024 18:43
Drugiego przepisu nie znałem, a czwarty serdecznie polecam, bardzo smaczne!

Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: MonikaTreść komentarza: Nie dziwię się. Jest odrażąjacyData dodania komentarza: 31.10.2025, 16:36Źródło komentarza: Liderowi Konfederacji Korony Polskiej nie ufa najwięcej badanychAutor komentarza: :-(Treść komentarza: Cóż, dobre nie jest.Data dodania komentarza: 31.10.2025, 12:04Źródło komentarza: Gdzie żyje się najlepiej? Ranking gmin, powiatów i województwAutor komentarza: złotówaTreść komentarza: To otarcie będzie dużo u blacharza kosztowało.Data dodania komentarza: 31.10.2025, 11:56Źródło komentarza: Osobówka "pocałowała się" z ciężarówką. Przez moment było groźnieAutor komentarza: GrażynaTreść komentarza: Wyroczni to za dużo powiedziane, ale poradnik i owszem.Data dodania komentarza: 31.10.2025, 08:51Źródło komentarza: Najpierw radzimy się dr. Bota, a dopiero potem lekarzaAutor komentarza: gosćTreść komentarza: Nic nie tłumaczy cz tak cz nie ale prawo jest prawem jak coś było nie tak to trzeba być odpowiedzialnym.Nie można sobie jak mi się zechce przeznaczyć na inne cele bo ja tak uważam to jest państwo.I tak ze wszystkim nie ważne z jakiej partii trzeba rozliczyć skazać bo my wyborcy wybraliśmy zaufaliśmy i zawiedliśmy się na politykach.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 23:13Źródło komentarza: Lista zarzutów dla Zbigniewa Ziobry jest długa. Grozi mu do 30 lat więzieniaAutor komentarza: konfaTreść komentarza: Ci no nie żyli pod kamieniem przez ostatnie kilkanaście lat, i nie zamykali się w propagandowej bańce szczujni i przemysłu pogardy, dobrze wiedzą że 'Zero' kierował i organizował grupę przestępczą. Częściowo na zlecenie prezesa, częściowo dla siebie.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 22:29Źródło komentarza: Konfederata przyłapany na kradzieży w sklepie Ikei. Tłumaczenie Berkowicza i Metzena
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama